Suomen menestyneimmät seurat ja tähtipelaajat

Suomessa on pelattu pääsarjatason jääkiekkoa jo lähes vuosisata. Siinä ajassa on ehtinyt olla useita joukkueita ja pelaajia, joiden edesottamuksia suuri yleisö on päässyt katsomaan. Monet seurat ovat pelanneet pääsarjatasolla jo vuosikymmenten ajan ja sillon tietysti menestystäkin on välillä tullut. Sarjassa on myös hieman uudempia joukkueita, jotka ovat niittäneet mainetta erityisesti nykyisen SM-liigan aikana.

Liigassa on myös nähty monia maailmantähtiä sekä tulevia jääkiekon supertähtiä. Esimerkiksi NHL on ollut muutaman kerran työsulussa, jolloin sieltä on saapunut Suomen liigaan pelaajia tähtipelaajan statuksella. Osa on onnistunut dominoimaan myös liigassa, mutta jotkut eivät ole sopeutuneet kotoiseen liigaan. Lisäksi monia nykyisiä NHL:n supertähtiä on nähty Suomen liigoissa kun he ovat olleet vielä juniori-ikäisiä.

Jos olet miettinyt, mitkä ovat menestyneimpiä seurajoukkueita Suomessa, niin lue tästä artikkelista lisää. Kerromme mitä ovat kautta aikain menestyneimpiä joukkueita, sekä ketä kuuluisia pelaajia kotimaan jäillä on nähty vuosien varrella.

Menestyneimmät seurat Suomessa

Kun pohditaan menestystä, niin Suomen mestaruuden voittaminen on hyvä mittari. Se joukkue, jolla on paljon mestaruuksia, voidaan lukea menestyneiden joukkoon. Kaikista eniten mestaruuksia Suomen pääsarjassa on Tampereen Tapparalla, ja sen edeltäjällä TBK:lla, yhteensä 17. Toinen Tampereen kiekkoylpeys, Ilves, tulee hyvänä kakkosena 16 mestaruudella. Turun palloseura eli TPS, on voittanut mestaruuksia 11 ja Pohjoisen oma joukkue, Oulun Kärpät on voittanut 8 mestaruutta.

Tampereen Ilves on näistä joukkueista kuitenkin sellainen, jota menestys on kiertänyt kaukaa viime vuodet. Sen edellinen mestaruus on vuodelta 1984–1985, joten joukkue on pelannut pääsarjaa 35 vuotta ilman mestaruuksia. Ilves on kuitenkin varsin perinteinen seura ja joukkue on viime vuosina osoittanut edistymistä ja ehkä seuraava mestaruus nähdäänkin jo muutaman vuoden kuluessa.

Kun mietitään viime vuosien ja erityisesti 2000-luvun menestyneimpiä joukkueita, niin yksi seura nousee ylitse muiden. Oulun Kärpät on voittanut 2000-luvulla 20 vuoden aikana seitsemän Suomen mestaruutta, joten sitä voidaan jo pitää jonkinlaisena dynastiana. Oulussa on tehty monia asioita oikein ja takana onkin vankka kannattajajoukko ympäri Pohjois-Suomen sekä valtava yritysten sponsorituki.

Myös Tampereen Tappara voidaan lukea 2000-luvun menestyjiin, joukkue on pelannut loppuotteluissa kaikkiaan yhdeksän kertaa. Mestaruuksia on kuitenkin tullut vain kolme, joten joukkue on ollut häviävänä osapuolena useita kertoja.

SM-liigassa pelanneet tähtipelaajat

Liigajäillä on nähty viime vuosien saatossa useita tähtipelaajia, sekä NHL:n työsulun aikana, että muutoinkin. Suomen nykyisistä NHL-tähdistä liigaa ovat tietysti juniorina pelanneet niin Sebastian Aho, Patrik Laine, Miro Heiskanen ja esimerkiksi Pekka Rinne.

Työsulkujen aikana liigassa on nähty lisäksi pelaajia, joita ei muutoin olisi kotoisessa liigassa varmasti nähty. Muutamia vuosia sitten Jokereiden riveissä viiletti yksi sen hetkisistä maailman parhaista puolustajista, Erik Karlsson. Työsulkujen aikana liigassa ovat ihastuttaneet muun muassa Dwayne Roloson, Michal Nylander, Kyle Turris, Tomas Vokoun ja Brian Campbell. Lisäksi työsulkujen aikana suurin osa suomalaisista NHL-pelaajista on pelannut SM-liigassa, joten varsinaista tähtiloistoa on nähty muutamian vuosina.

Muutama pelaaja on hakenut Suomesta nousua uralleen ja se onkin kannattanut ja pelaajat ovat sen jälkeen pelanneet NHL:ssä pitkän uran. Näitä ovat muun muassa maalivahti Tim Thomas, joka pelasi aikanaan HIFK:ssa, Kärpissä ja Jokereissa ennen kuin hän vakiinnutti paikkansa maailman kovimmassa sarjassa. Pari muuta hyvää esimerkkiä ovat taidokkaat puolustajat Brian Rafalski ja Marek Zidlicky, jotka molemmat luutivat HIFK:n puolustuksessa muutaman vuoden, ennen kuin siirtyivät NHL:ään. Siellä he ottivat heti paikkansa omissa joukkueissaan ja nousivat tähtiluokkaan.