Jääkiekko Suomessa
Jääkiekko on eittämättä suosituin urheilulaji Suomessa. Tätä peliä pelaa moni harrastusmielessä, mutta myös moni urheilija tienaa elantonsa pelaamalla jääkiekkoa. Suomen pääsarja on nimeltään SM-liiga ja sen parhaimmat pelaajat saattavat yltää todella hyviin vuosiansioihin. Liigassa on nähty monia tähtipelaajia ja myös nuoria tulevia tähtiä, jotka ovat ihastuttaneet katsojia kotoisessa Liigassa ennen siirtymistään isommille areenoille.
Jääkiekolla on Suomessa pitkät perinteet. Kotimaassamme on pelattu pääsarjatasolla jääkiekkoa aina vuodesta 1928 lähtien, jolloin sarjan nimenä toimi SM-sarja. Vuonna 1975 nimi muutettiin SM-liigaksi, jolla pääsarja tunnetaan nykyisinkin. Kohta tulee siis vuosisata täyteen siitä, kun Suomessa on pelattu pääsarjatason jääkiekkoa ja lajin suosio tuntuu vain kasvavan vuosi vuodelta. Sponsorit ja yhteistyökumppanit ovat kiinnostuneita seuroista ja moni joukkue pystyykin operoimaan varsin suurella budjetilla, jolla mahdollistetaan myös hyvien tähtipelaajien hankinta.
Millaista jääkiekkoa Suomessa sitten oikein pelataan? Oletko ehkä miettinyt mitkä ovat sarjan menestyneimpiä joukkueita? Entä keitä tähtipelaajia liigassa on pelannut vuosien varrella? Oletko jääkiekon parissa vielä ihan noviisi ja haluat lisää perustietoa itse pelistä? Vastaamme tässä artikkelissa näihin kaikkiin kysymyksiin, joten lue ihmeessä eteenpäin, mikäli jääkiekko on lähellä sydäntäsi. Vaikka olisitkin jo vannoutunut kiekkofani, niin tarjoamme varmasti sinulle uutta tietoa ja luettavaa tässä artikkelissa.
Jääkiekon perussäännöt
Jos jääkiekon säännöt eivät ole sinulle ennestään tuttuja, niin kertaamme tässä perussäännöt, jotka on hyvä tietää lajista. Jääkiekossa 2 joukkuetta pelaa siis toisiaan vastaan jäähalliin rakennetussa kaukalossa. Molemmissa päädyissä on maali, johon peliväline eli kiekko, pyritään pelaamaan. Vastustajan joukkue yrittää tietysti estää maalin teon ja he yrittävät vastaavasti tehdä maalin toiseen päätyyn. Joukkueessa on yleensä noin 20 pelaajaa, mutta vain 5 heistä on kentällä samaan aikaan. Lisäksi maalin edessä on joukkueen maalivahti, eli kentällä on yleensä yhtä aikaa 12 pelaajaa molemmat joukkueet mukaan luettuna.
Jääkiekko on kontaktilaji, joten fyysisyys on monesti läsnä kiekkoa pelatessa. Säännöissä on kuitenkin rajattu, että miten vastustajaa saa estää, ja miten pitää ylipäätään pelata. Pelissä on tuomari, joka valvoo ja laittaa pelaajan jäähylle, mikäli hän ei noudata sääntöjä. Toista pelaajaa ei saa esimerkiksi taklata selästä päin, tai häntä ei saa koukkia mailalla.
Peliaika on 60 minuuttia, johon kuuluu kolme 20 minuutin erää. Lisäksi jääkiekkoon kuuluu olennaisina sääntöinä paitsio ja pitkä kiekko. Ne ovat tilanteita, jolloin peli vihelletään poikki. Paitsio syntyy jos hyökkäävän joukkueen pelaaja ylittää vastustajan siniviivan ennen kuin kiekko tulee viivan yli. Tällä pyritään estämään se, ettei kukaan voi mennä vastustajan maalin eteen odottelemaan vaikka peli olisi käynnissä ihan toisessa päässä. Pitkä kiekko taas syntyy jos puolustava joukkue heittää kiekon toiseen päähän omasta päädystään. Silloin peliä jatketaan heidän kenttäpäädystään. Tällä taas estetään se, ettei tukalassa tilanteessa olisi helppoa purkaa tilanne heittämällä kiekko vain toiseen päätyyn. Yleensä vielä pitkän kiekon jälkeen hyökkäävä joukkue saa vaihtaa kentällisen, mutta puolustava joukkue ei saa tehdä vaihtoja. Tällöin hyökkäävä joukkue saa valtavan edun kun se saa tuoreita jalkoja kentälle, ja puolustavan joukkueen kentällä olleet pelaajat voivat olla jo ihan puhki.
Jos peliajan päättyessä ollaan tasatilanteessa, eli molemmilla joukkueilla on vaikkapa 3 maalia tehtynä, pelataan sen jälkeen jatkoaika. Tarkoituksena on saada voittaja selville. Jatkoaika pelataan hieman eri säännöillä kun varsinainen peliaika. Jatkoaika on 5 minuuttia, mutta se pelataan kolmella pelaajalla vastustajan kolmea pelaajaa vastaan. Kentälle tulee täten paljon enemmän tilaa ja virheet kostautuvat paljon pahemmin kuin normaalin peliajan aikana. Tarkoituksena on tarjota viihdyttävä jatkoaika katsojille, sekä saada voittaja selville. Osassa sarjoista pelataan edelleen täydellä joukkueella. Mikäli jatkoaika ei kuitenkaan tuo ratkaisua, niin pelataan vielä voittolaukauskilpailu. Siinä kummankin joukkueen pelaajat pääsevät vuoron perään kokeilemaan maalin tekoa, eli pelaaja ottaa kiekon keskiympyrästä ja yrittää yksin hyökätä ja peitota maalivahdin. Yleensä molemmat saavat 5 yritystä, jonka jälkeen tarkastetaan tilanne. Jos tilanne on edelleen tasan, niin mennään yksi pari kerrallaan niin pitkään että voittaja on selvillä.
Jääkiekon sarjajärjestelmä Suomessa
Sarjajärjestelmä Suomessa on muuttunut jonkin verran vuosien aikana. Sarja oli kauan aikaa avoin, eli että alemmasta sarjasta pystyi nousemaan pääsarjaan ja vastaavasti pääsarjasta saattoi tippua sarjaporrasta alemmaksi. Nykyisin sarja on kuitenkin suljettu, ja sinne voi nousta vain erityisellä päätöksellä. Silloin seuran talous pitää olla kunnossa, sekä joukkueen on pitänyt voittaa kyseinen sarja, jota myös Mestikseksi kutsutaan. Kun nämä ehdot täyttyvät, niin seura voi anoa SM-liigalta pääsarjapaikkaa ja se voidaan hyväksyä SM-liigan joukkueeksi.
Sarjan mestari ratkaistaan pudotuspeleissä, joihin pääsee 10 joukkuetta. Niistä neljä viimeisintä pelaavat ensin yhden kierroksen, josta 2 jatkaa eteenpäin. Jäljellä olevat 8 joukkuetta pelaavat pudotuspelit toisiaan vastaan, niin että aina häviäjät tippuvat aina pois. Lopulta jäljellä on vain 1 joukkue, josta tulee sen vuoden Suomen mestari.